Područja istraživanja

Centar za forenziku, biometriju i privatnost bavi se istraživanjem raznih područja. Glavna područja istraživanja su računalna forenzika, biometrija i privatnost.

Construction

Digitalna forenzika

Digitalna forenzika je grana forenzičke znanosti. Uključuje prikupljanje i istraživanje materijala pronađenog na digitalnim uređajima, što se često radi u istraživanju računalnog kriminala.

Solar Power

Privatnost

Tokom aktivnosti korisnika na internetu, prikupljaju se i koriste njihovi podaci. Privatnost se definira kao zabrinutost internet korisnika za njihove podatke.

Mining

Standardizacija

Standardizacija je proces implementiranja i razvoja tehničkih standarda. Pomaže u maksimiziranju kompatibilnosti, interoperabilnosti, sigurnosti i kvalitete. Centar za forenziku biometriju i privatnost teži izradi tehničkih standarda za biometrijske proizvode i usluge.

Quarrying

Otisak prsta

Otisci prstiju su jedna od biometrijskih karakteristika koja se koristi za autentikaciju i identifikaciju osoba. Autentikacija i identifikacija otiskom prsta odnosi se na automatsku metodu verificiranja je li osoba ona za koju se predstavlja (autentikacija), odnosno automatska metoda za provjeru čiji je otisak prsta (identifikacija).

Facility Management

Lice

Sustav za prepoznavanje lica je aplikacija sposobna za identificiranje ili verificiranje osobe iz digitalne slike ili video zapisa. Jedan od načina je detekcija karakterističnih točaka lica sa slike te njihova usporedba sa slikom iz baze. Najčešće se koristi u sigurnosnim sustavima i može se kombinirati s drugim biometrijskim karakteristikama kao što su otisak prsta ili šarenica.

Project Management

Dlan

Ljudski dlan sadrži informacije pomoću kojih je moguće autenticirati osobu. Autentikacijski sustavi temeljeni na dlanu koriste geometrijske karakteristike dlana, kao što su širina i dužina prstiju, promjer dlana i slično.

Quarrying

Šarenica

Prepoznavanje šarenice je metoda identifikacije osoba bazirana na jedinstvenim uzorcima unutar regije oka koja okružuje zjenicu. Šarenica je obično smeđe, plave, sive ili zelenkaste boje, s kompleksnim uzorkom vidljivim iz blizine. Prepoznavanje šarenice koristi biološku karakteristiku pa se smatra oblikom biometrijskog prepoznavanja.

Facility Management

Potpis

Prepoznavanje potpisa je ponašajna biometrijska karakteristika, a može biti statičko ili dinamičko. Kod statičkog prepoznavanja potpisa, korisnik se potpisuje na papir, digitalizira potpis kroz skener ili kameru, a biometrijski sustav prepoznaje potpis analizom njegovog oblika. Kod dinamičkog potpisa, korisnici se potpisuju na tablet koji prikuplja potpis u realnom vremenu, a osim oblika potpisa uzima u obzir i brzinu potpisa, te pritisak.

Project Management

Uho

Karakteristike uha se već godinama koriste u forenzici i biometriji. Uho je stabilna biometrijska karakteristika, sa svim svojstvima koje biometrijska karakteristika treba imati (jedinstvenost, univerzalnost, trajnost, prikupljivost). Uho ima standardne dijelove od kojih se sastoji i po tome je vrlo slično biometrijskoj karakteristici lica.